“Autoilu on yhteiskunnallisesti merkittävää toimintaa”

“Autoilu on yhteiskunnallisesti merkittävää toimintaa”

Autoilla hoidetaan pääosin matkat töihin, palveluihin, sukulaisiin, ystävien luo, harrastuksiin, mökille, koulutuksiin jne. Niillä roudataan ja vedetään ym. Niiden ympärillä on henkilöliikenteen lisäksi runsaasti yritys- ja harrastustoimintaa.
Koko autoalan yhteenlaskettu liikevaihto oli vuonna 2019 noin 21,3 miljardia euroa. Tämä käsittää autojen ja ajoneuvojen osien tukku- ja vähittäiskaupan, autojen huollon, korjauksen, katsastuksen, vuokrauksen ja leasingin sekä ajoneuvojen ja niiden osien valmistuksen. Liikevaihdolla mitattuna esim. autojen vähittäiskauppa on suurin vähittäiskaupan toimiala heti päivittäistavarakaupan jälkeen. Tähän summaan ei ole laskettu liikennepolttoaineista syntyvää huomattavaa liikevaihtoa. Nestemäisiä liikennepolttoaineiden myyntiin Suomessa n. 5,4 miljoonaa tonnia vuonna 2019 dieselin hinnan ollessa loppuvuodesta n. 1,43 euroa/litra ja bensiinin laadusta riippuen n. 1,53–1,63 euroa/litra.

Välillisesti autoilu tuo kaikenlaisille palveluille asiakkaita ja lisää näiden yritysten liikevaihtoa. Matkailussa autoilla on tärkeä merkityksensä. Monet matkailukohteet ja majoitukset eivät ole tavoitettavissa kuin autolla esim. kesällä 2020 lomamatkoista 80 prosenttia tehtiin autolla. Autovakuutustoiminta lisää valtion verotuloja. Yli 3,6 miljoonaa autoa on iso asiakaskunta.

Myös autoihin liittyvä harrastaminen kuten erilaiset tapahtumat – kokoontumisajot, moottoriurheilukilpailut ja -harjoitukset ja näyttelyt luovat verottajalle verotuloja ja tuovat liikevaihtoa seuduille, missä niitä järjestetään. Esimerkiksi Jyväskylässä ajettava MM-ralli synnyttää Jyväskylän seudulle liikevaihtoa noin 15 miljoonaa euroa ja Suomelle 20 miljoonaa euroa vuosittain. Automuseoita on Suomessa yli kaksikymmentä ja kiinteitä moottoriratoja ainakin parikymmentä riippuen, mitkä autourheilulajien radat lasketaan mukaan.

Suomessa on parikymmentä säännöllisesti ilmestyvää autoalan julkaisua ja lisäksi useampi sanoma- ja aikakauslehti julkaisee autoilusivuja ja -teemanumeroita sekä autoalan toimijoille myymiään ilmoitusmateriaaleja. Maassamme on myös lukematon määrä ajoneuvojärjestöjen ja -yhdistysten julkaisemia lehtiä, jotka nekin synnyttävät liikevaihtoa. Lisäksi internetistä löytyy kaupallisia autoihin/autoiluun liittyviä sivustoja muiden harrastajavetoisten ei-kaupallisten sivustojen lisäksi.

Kaiken kukkuraksi autoilijoilta kerätään n. 8 miljardia veroina ja maksuina valtiolle. Verotuloja saadaan myös autoalalle työllistyneiltä ihmisiltä esim. korjaamoihin, kauppaan, kuljetuspuolelle – ja oikeastaan kaikilta ihmisiltä, jotka kulkevat töihin tai työssään autoilla. Yhteiskunnalle kertyy tuloja autoilijoilta myös pysäköintimaksuina ja sakkoina.
Autoileminen tuottaa suoraan tai välillisesti aineettomia hyötyjä mm. hyvinvointia, virkistymistä, elämyksiä, sosiaalista kanssakäymistä ja sujuvaa arkea. Näiden taloudellista ja yhteiskunnallista arvoa on vaikea mitata.

Autoilun merkitys Suomelle ja suomalaisille on suuri. Autoilun alasajamistoimet sen hintoja nostamalla ja haittaamalla on järjenvastaista toimintaa. Muutoksien kiirehtiminen väärään aikaan esim. kun ajoneuvo- ja käyttövoimateknologiat eivät vielä ole vanhan teknologian veroisia ja -hintaisia kuluttajien ja yritysten tarpeet laajasti huomioiden on myrkkyä kansalaisille ja koko kansantaloudelle. Iänikuista sanontaa lainaamalla kiirehtimällä ei tule kuin sutta ja sekundaa. On maallemme itsetuhoista kurittaa kansalaisia puitteiden puuttuessa.

Share