Lakialoite polttoaineveron kohtuullistamisesta ja kohtuullisen hintatason turvaamisesta

Nyt on taas aika allekirjoittaa asiaa autoilijoiden puolesta ja ottaa osaa seuraavaan kansalaisaloitteeseemme! Moni ihmettelee ja tuskailee tällä hetkellä kahden euron kieppeillä olevia bensiinin litrahintoja ja korkeaksi kasvattanutta dieselin litrahintaa. Yksi syyllinen siihen on biopolttoaineiden jakeluvelvoite, eli suomeksi kalliimman vähäpäästöisemmän polttoaineen pakkomyynti.

Asia on sinänsä hyvä, mutta näiden toimien myötä polttoaineen litrahinta on karannut kohtuuttomaksi maassamme, jossa autolla liikkuminen on suurimmalle osalle kansalaisista arjen edellytys.

Tämän vuoksi valtion verotuotosta on tässä tilanteessa tingittävä ja esitämme säädettäväksi lakia joka kompensoisi tätä taloudellista taakkaa valmisteveroa pienentämällä biojakeluvelvoitteen noston mukaisesti.

“Ensimmäinen polttoaineiden valmisteveron alennus tulee tehdä lain voimaantulohetkellä vallitsevan jakeluvelvoiteprosentin mukaisella määrällä. Esimerkiksi vuonna 2022 biopolttoaineiden jakeluvelvoiteprosentti on 19,5. Mikäli laki astuisi voimaan vuonna 2022, tulisi polttoaineiden valmisteveroa alentaa lain voimaantulohetkellä 19,5 senttiä litraa kohti.”

Lainvalmistelussa tulisi myös huomioida mahdollisesti tulevaisuudessa käyttöön tulevan tieliikenteen päästökaupan vaikutukset polttoaineiden hintoihin. Lakiin tulisi kirjata päästökaupan polttoaineiden hintoja korottavan vaikutuksen täysimääräinen kompensointi valmisteverossa. Kompensoimisen tulee tapahtua riippumatta siitä, onko mahdollinen päästökauppa toteutettu kansallisesti vai kansainvälisesti.

Biojakeluvelvoite on tänä vuonna 18% ja sitä on tarkoitus nostaa tasaisesti pykälä kerrallaan 34 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä, samalla nostaen polttoaineen hintaa ylös automaattisesti, jos Me ei asiaan puututa. Kohtuuton polttoaineen hinta on epäreilua. Korkeat polttoaineiden hinnat syövät kansalaisten ostovoimaa, heikentävät elinkeinoelämää ja tämän lisäksi nostaa tuotteiden ja palvelujen hintoja.

Mitä olet mieltä? Allekirjota, jaa, kommentoi.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/9154

Share

Vastaa