Stop autoijoiden kuritukselle! -liike kysyi – Puolueet vastasivat

Stop autoijoiden kuritukselle! -liike kysyi – Puolueet vastasivat

Stop autoilijoiden kuritukselle! -liike kysyi, ja puolueet vastasivat!
Autoilijan vaalikysely puolueille -nimiseen kyselyymme vastasi 12 puoluetta. Nykyisistä eduskuntapuolueista vain kahden kanta oli se, että eivät halua vastata. Nämä puolueet olivat Vihreät ja pääministeripuolue SDP. Muut eduskuntapuolueet, ja ilahduttavan monet muut puolueet, kertoivat kantansa autoilijoita kiinnostaviin aiheisiin.


Kyselyssä käytiin läpi erilaisia autoilijoiden elämään vaikuttavia poliittisia aiheita, aihealueiden ollessa seuraavat:

– Biojakeluvelvoite

– Liikenteen päästökauppa

– Ruuhkamaksut/kilometriverotus

– Polttoainevero/ajoneuvovero

– Henkilöautoliikenteen tarkoituksellinen hankaloittaminen (Nopeusrajoitukset, bulevardisointi, pysäköintipaikat/maksut)

– Hiilineutraaliusaikataulu – Muita kysymyksiä

Vaaleista on tulossa selvästi autoilijoiden kannalta kiinnostavat ja merkitykselliset. Monessa kysymyksessä tarjolla on joko autoilijoiden kannalta kohtuullisempaa kohtelua tai säälimätöntä kuritusta ilmastotavoitteista tinkimättä, riippuen siitä kenelle äänensä antaa. Näissä vaaleissa autoilijoiden kannattaa olla hereillä!

Biojakeluvelvoitteen osalta vastanneiden puolueiden enemmistö on jakeluvelvoitteen alentamisen kannalla, perussuomalaisten tosin kannattaessa kyllä-vaihtoehdon lisäksi koko jakeluvelvoitteen poistamista.

Biojakeluvelvoite

Liikenteen päästökauppa

Liikenteen päästökauppa lienee tällä hetkellä vielä rivikansalaiselle kaukainen asia. Kyseessä on kuitenkin autoilun tulevaisuuden kannalta merkittävä seikka. Päästökaupan hintoja nostava vaikutus olisi taloudellisesti erittäin vahingollinen, mikä lienee sen tarkoituskin – ruoskia taloudellisella raipalla kansalaiset pakkovaihtamaan autonsa päästöttömiin, oli siihen aidosti realistista mahdollisuutta tai ei. EU-tasoisen päästökaupan kannatus on 41,7% vastaajista – Kansallisen päästökaupan kannatuksen jäädessä vain vasemmistoliiton ja liberaalipuolueen osalle.

Suhtautuminen kansalaisaloitteisiimme?

Vaalikysely paljasti myös mielenkiintoista tietoa ennakkosuhtautumisesta kansalaisaloitteisiimme, jotka tullaan luovuttamaan tulevalle eduskunnalle. Lakialoite polttoaineveron kohtuullistamisesta (https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/9154) kelpaisi sellaisenaan tai muutettuna selkeälle enemmistölle vastanneista puolueista, joita oli tässä kyselyssä melko kattava otanta. Asian takana on myös kansalaisaloitepalvelun historian kolmanneksi suurin kannatusilmoitusten määrä, lähes 132 tuhatta.

Myös dieselveron poistoa ehdottavan kansalaisaloitteemme (https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/10438) läpimenolle on selviä mahdollisuuksia, kun vain oikeat puolueet muodostavat hallituksen ja sitä vähän viilataan.

Autokannan sähköistyminen

Vielä yhtenä aiheena nostamme tässä tiedotteessa esiin autokannan sähköistymisen. Polttomoottoriautoilla tullaan tässä maassa ajamaan puolueidenkin arvioiden mukaan vielä pitkään. Kaksi kolmasosaa puolueista uskoo sähköautojen olevan polttomoottoriautoja yleisempiä vasta vuoden 2040 jälkeen, myöhäisempien arvioiden mennessä 2060 luvun puolelle. Nestemäisillä polttoaineilla autoilunsa suorittavia ei siis noin vain voi hylätä, vaan heidänkin asema tulee turvata. Polttomoottoriautoilu tulee olemaan suurimman osan kansalaisista arjen ja liikkumisen mahdollistaja vielä vuosikymmenet.

Tässä esimerkkejä vastauksista. Kyselyssä käytiin läpi paljon myös muita autoilijoiden kannalta erittäin mielenkiintoisia asioita, palaamme niihin muissa uutisissa! Seuraa nettisivujamme ja facebook ryhmäämme!

Share